Ne var ne yok?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Reflü hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Forum Yöneticisi

İş Geliştirme Uygulamaları
Yönetici
Katılım
6 Haziran 2019
Mesajlar
1,401
Tepkime puanı
121
Puanları
63
Konum
Türkiye
Web sitesi
www.burayabakiniz.com
Reflü hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır? konusunda bilgilendirme; Midedeki yemeklerin yemek borusuna doğru geri,kaçması ve bu durumunda kronik bir şekilde ilerlemesine reflü hastalığı denilmektedir. Reflü hastalığını kısaca özetleyecek olursak: Midedeki yemeklerin yemek borusuna doğru geri kaçması ve bu durumunda kronik bir şekilde ilerlemesine reflü hastalığı denilmektedir.

Reflü hastalığı mide içeriğinde bulunan asitli maddelerin uzun süre birbiriyle etkileşime geçmesi ve yemek borusunun kendisini asitten koruyamaması durumunda oluşmaktadır.Yetişkinlerin yaklaşık olarak 5’te1’indereflüşikayeti bulunur. Reflü hastalığının şikayetleri genellikle bağırsak sistemi ile alakalıdır ancak bazı durumlarda başka organlarla alakalı rahatsızlıklarda oluşabilmektedir.

Reflü hastalığı nedir sorusunun yanıtını böylelikle vermiş olduk.

Reflü Hastalığı

Şimdi, Reflü hastalığının belirtilerine bir göz atalım: Reflü hastalığının belirtileri doğrudan ve dolaylı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Doğrudan belirtiler arasında ağza sıvı gelmesi, midede şişkinlik, midedeki yemeklerin ağza gelmesi, yutma zorluğu gibi belirtiler vardır.

Dolaylı belirtilerde ise sürekli olarak öksürme, ses kısılması, nefes almada zorlanma ve ağız kokusu gibi belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca reflü hastalığı belirtileri bazı diğer hastalıkların belirtileri ile de karıştırılabilir. Örneğin kalp damar hastalıklarının belirtileri ile reflü hastalığının belirtileri birbirine benzer olarak ortaya çıkabilmektedir. Örneğin kalp damar hastalığının bir sonucu olarak ortaya çıkan mide fıtığında genellikle çarpıntı, kalbe basınç durumu ve ağza yemek gelmesi şikayetleri yer alabilir.

Bu durum reflü hastalığı ile karıştırılabilir.

Kalp damar hastalıkları ile ortaya çıkan belirtiler genellikle daha ciddi olabilmektedir ve bu belirtiler sırasında hastalar acilen hastaneye başvurmaları gerekmektedir.

Ayrıca mide yanması durumu da bazı göğüs hastalıkları ile karıştırılabilir. Bunun sebebi de mide içeriğine ulaşan yemek borusunun akciğere yakın bir şekilde geçmesidir.

Reflü hastalığının belirtilerini ortadan kaldıran kaldırılabilmesi son derece önem taşımaktadır. Reflü hastalığının belirtileri ortadan kaldırılmazsa başka kronik hastalıklara sebep olabilir. Örneğin astım ve kronik öksürük bu hastalıklar arasında yer almaktadır.

Reflü hastalığı nedir? Reflü teşhisi nasıl koyulur?
Reflü hastalığının teşhis edilebilmesi için hastaların reflü belirtileri oluşması durumunda doktora başvurmaları önem arz etmektedir.

Hastalar reflü ile ilgili bir takım problemlerini doktora net bir biçimde anlatmalı ve ardından gerekli olan testlerden geçirilmelidir. Reflü hastalarındaki teşhis genellikle gastronomi bölümünde yapılmaktadır.Bu bölümde yapılan testler ise mide ve bağırsaklarda incelemeye ihtiyaç duyar. Ayrıca yemek borusunda herhangi bir problemin olup olmadığının anlaşılması için de bazı testlerden geçmek gerekmektedir. Teşhis konulduktan sonra problemli olan organın neresi olduğu tespit edilir ve o organa yönelik operasyon yapılır. Ayrıca teşhis sırasında endoskopi yöntemi de sık olarak kullanılmaktadır.

Reflü belirtileri nedir? Reflü tedavisi nasıl yapılır?

Reflü hastalığının tedavisinin yapılabilmesi için reflüye sebep olan organın ve problemin tam olarak teşhis edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden hastalar hastaneye başvurduğunda hastalığın süreci ve hastalığın evreleri hakkında detaylı olarak doktora bilgi vermek durumundadır.

Hastalığın ağır olmadığı durumlarda hayat tarzında bazı değişiklikler ve beslenme tarzında bazı değişiklikler hastalığın belirtilerini ortadan kaybolmasına yol açacaktır. Hastalık eğer biraz daha ilerlemiş ise bu durumda ilaç tedavisine başvurulur. İlaç tedavileri genellikle mide içerisinde bulunan asidin kontrol edilmesi yoluyla yapılmaktadır. İlaçlar midedeki asidi bir süre kontrol ettikten sonra mide içeriğinde bulunan bu asit yemek borusuna kaçmayacak ve böylelikle reflü belirtileri de ortadan kalkacaktır.

Eğer daha ağır durumlarda reflü hastalığı var ise cerrahi yöntemleri başvurulması gerekmektedir. Başta endoskopik müdahale ile birlikte ağızdan mide içerisine girilerek problemli olan kısımlar düzeltilir ve reflü hastalığının belirtileri ortadan kaldırılır. Bu işlem sırasında ise genellikle anestesi kullanılmaz. Hastalar bu cerrahi müdahale sonucunda birkaç gün hastanede tutulur ve ardından taburcu edilir. Bu birkaç günün ardından herhangi bir fiziksel kısıtlama olmadan normal yaşamlarına devam edebilirler. Bu tedavi yönteminin uygulanması ise bazı hastalarda mümkün değildir.

Örneğin hastalarda mide fıtığının bulunmaması ve hastaların hamile olmaması gerekmektedir.
Bu tarz hastalar ise açık cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi yapılmaktadır.

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Listeleri
 
Son düzenleme:
Üst